Είδη κουφωμάτων
Τα κουφώματα, ανάλογα με τα διάφορα χαρακτηριστικά τους, ταξινομούνται ως εξής:
Α. Ανάλογα με τη θέση τους σε ένα κτίσμα, τα κουφώματα διακρίνονται σε:
- Εξωτερικά κουφώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς τοίχους ενός κτίσματος και οριοθετούν το εσωτερικό (θερμαινόμενο τους χειμερινούς μήνες ή ψυχόμενο τους θερινούς μήνες) μέρος του κτίσματος από το εξωτερικό (μη θερμαινόμενο ή μη ψυχόμενο) μέρος του κτίσματος ή κάθε αυτοτελούς ιδιοκτησίας-όταν υπάρχουν περισσότερες από μια σε αυτό. Περαιτέρω τα εξωτερικά κουφώματα διακρίνονται σε:
- Μπαλκονόπορτες
- Παράθυρα
- Πόρτες εισόδου
- Εσωτερικά κουφώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στους εσωτερικούς τοίχους ενός κτίσματος και οριοθετούν τα ξεχωριστά δωμάτια/χώρους του κτίσματος ή κάθε μιας αυτοτελούς ιδιοκτησίας. (Κατ’ εξαίρεση, η πόρτα εισόδου μιας αυτοτελούς ιδιοκτησίας, π.χ. ενός διαμερίσματος σε ένα κτίριο με πολλά διαμερίσματα, παρόλο που τοποθετείται σε κάποιον εσωτερικό τοίχο του κτίσματος, μπορεί να θεωρηθεί σαν εξωτερικό κούφωμα για το διαμέρισμα αυτό, γιατί έξω από το διαμέρισμα ο κοινόχρηστος χώρος/διάδρομος συνήθως δεν είναι θερμαινόμενος ή ψυχόμενος).
Β. Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, τα εξωτερικά κουφώματα διακρίνονται σε:
Γ. Ανάλογα με τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας τους, τα εξωτερικά κουφώματα διακρίνονται σε επτά κύριες κατηγορίες και σε κάποιες επιπλέον υποκατηγορίες:
-
1. Ανοιγόμενα κουφώματα, τα φύλλα (τα κινητά δηλαδή μέρη) των οποίων περιστρέφονται γύρω από μεντεσέδες τοποθετημένους στα κατακόρυφα τμήματα του κασώματος. Μπορούν να ανοίξουν πλήρως (180°) αλλά απαιτούν αρκετό ελεύθερο χώρο ώστε να μην εμποδίζεται η ελεύθερη περιστροφή των φύλλων.
Οι κυριότερες υποκατηγορίες ανοιγόμενων κουφωμάτων είναι:
- Τα απλά ανοιγόμενα κουφώματα
- Τα ανοιγο-ανακλινόμενα (ή ανοιγόμενα με ανάκλιση) κουφώματα που έχουν σχεδόν εκτοπίσει τα απλά ανοιγόμενα γιατί εκτός από το άνοιγμα προσφέρουν επιπλέον και την ανάκλιση των φύλλων που είναι πολύ χρήσιμη για τον ελεγχόμενο αερισμό των χώρων.
- Τα ανακλινόμενα (μόνο) κουφώματα, το πάνω μέρος του φύλλου των οποίων ανοίγει (ανακλίνεται) λίγο προς τα μέσα, στηριζόμενο σε μεντεσέδες τοποθετημένους στο κάτω οριζόντιο τμήμα της κάσας. Τα συναντάμε κυρίως σε φεγγίτες και σπανιότερα σε παράθυρα WC, και χρησιμεύουν μόνο για τον αερισμό των χώρων.
2. Συρόμενα κουφώματα, τα φύλλα (τα κινητά δηλαδή μέρη) των οποίων δεν περιστρέφονται στο χώρο, αλλά σύρονται πάνω σε ειδικά διαμορφωμένες ράγες του κασώματος. Ακριβώς επειδή δεν περιστρέφονται στον χώρο όπως τα ανοιγόμενα, απαιτούν λιγότερο χώρο για να λειτουργήσουν. Και επειδή δεν έχουν τον περιορισμό βάρους που πρέπει να κρατήσουν οι μεντεσέδες των ανοιγόμενων, μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερο πλάτος ανοίγματος τοίχου σε σχέση με τα ανοιγο-ανακλινόμενα κουφώματα.
Οι κυριότερες υποκατηγορίες συρόμενων κουφωμάτων είναι:
- Τα επάλληλα συρόμενα ή παρασυρόμενα κουφώματα, τα φύλλα των οποίων κινούνται το ένα μπροστά από/παράλληλα με το άλλο. Δηλαδή, η κίνησή τους είναι παράλληλη, καθώς κατά το άνοιγμα/την κίνησή τους το ένα εφάπτεται σχεδόν πάνω στο άλλο. Τα επάλληλα κουφώματα μπορεί να αποτελούνται από δύο ή περισσότερα φύλλα.
- Τα χωνευτά συρόμενα (ή παρασυρόμενα) κουφώματα, τα φύλλα των οποίων σύρονται χωνευτά μέσα στον τοίχο και δεν φαίνονται, οπότε δεν απαιτείται ελεύθερος χώρος μέσα ή έξω από τον τοίχο.
- Τα εξωτερικά συρόμενα κουφώματα, τα φύλλα των οποίων σύρονται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου, οπότε απαιτείται ελεύθερος χώρος μόνο έξω από τον τοίχο.
3. Ανυψούμενα-συρόμενα ή ανασηκούμενα κουφώματα για μεγάλα ανοίγματα, που είναι επάλληλα ή χωνευτά συρόμενα κουφώματα, τα φύλλα των οποίων χρησιμοποιούν υδραυλικούς ανασηκούμενους μηχανισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν να κατασκευαστούν κουφώματα με μεγάλα και επομένως βαριά (λόγω της μεγάλης επιφάνειας της υάλωσης) φύλλα για μεγάλα ανοίγματα, τα οποία όμως -παρόλο το βάρος- σύρονται εύκολα. Τα ανασηκούμενα κουφώματα υπερτερούν έναντι των απλών συρόμενων κουφωμάτων γιατί προσφέρουν καλύτερη μόνωση και στεγανότητα, επειδή χρησιμοποιούν λάστιχα αντί για βουρτσάκια που χρησιμοποιούν τα απλά συρόμενα.
4. Σταθερά κουφώματα, τα οποία δεν παρέχουν αερισμό αλλά μόνο φωτισμό ή θέα, καθώς δεν περιλαμβάνουν κινούμενα φύλλα.
5. Περιστρεφόμενα κουφώματα, το φύλλο των οποίων περιστρέφεται σε οριζόντιο ή σε κατακόρυφο άξονα. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν το κούφωμα να καθαριστεί από το έξω μέρος. Σε αυτόν τον τύπο κουφώματος όμως δεν είναι δυνατή η χρήση σήτας και επιπλέον η χρήση ρολού είναι προβληματική.
6. Πτυσσόμενα κουφώματα, τα φύλλα των οποίων αναδιπλώνονται στο πλάι σαν φυσαρμόνικα, οπότε το κούφωμα μπορεί να ανοίξει πλήρως. Σε αυτά τα κουφώματα, τα φύλλα αναδιπλώνονται είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω, οπότε απαιτείται αντίστοιχα μια ζώνη ελεύθερου χώρου μέσα ή έξω από το κούφωμα, ώστε τα φύλλα να ανοίγουν απρόσκοπτα.
7. Τα ανασυρόμενα κουφώματα (συρόμενα προς τα πάνω ή τύπου “καρμανιόλας” ή τύπου “γκιλοτίνας”), τα οποία μοιάζουν αρκετά με τα δίφυλλα επάλληλα κουφώματα. Η βασική τους διαφορά είναι πως τα δίφυλλα επάλληλα κουφώματα κινούνται οριζόντια, ενώ τα ανασυρόμενα κουφώματα εκτελούν ακριβώς την ίδια κίνηση, αλλά κάθετα. Έτσι, τα φύλλα κατά το άνοιγμά τους κινούνται/σύρονται στους οδηγούς της κάσας, αλλά κατακόρυφα. Ενδείκνυνται για παράθυρα μικρού σχετικά μεγέθους. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια σε κάποιους επαγγελματικούς χώρους εστίασης.
8. Τα σύνθετα κουφώματα που είναι συνδυασμός κάποιων από τις παραπάνω κατηγορίες ή υποκατηγορίες σε ένα ενιαίο κούφωμα. Π.χ. Μονόφυλλο ανοιγο-ανακλινόμενο με ένα πλαϊνό σταθερό δεξιά ή αριστερά. Δίφυλλο ανοιγο-ανακλινόμενο με σταθερά εκατέρωθεν, δηλαδή και δεξιά και αριστερά.
-
Δ. Ανάλογα με τον αριθμό των φύλλων τους (των κινητών δηλαδή μερών τους), τα εξωτερικά κουφώματα διακρίνονται σε:
- Μονόφυλλα
- Δίφυλλα
- Τρίφυλλα (μόνο στα επάλληλα και τα πτυσσόμενα)
- Τετράφυλλα (μόνο στα συρόμενα και τα πτυσσόμενα)
- Πεντάφυλλα (μόνο στα πτυσσόμενα)
- Εξάφυλλα (μόνο στα συρόμενα και τα πτυσσόμενα)
Ε. Ειδικότερα, τα εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου ανάλογα με τη θερμομόνωση των προφίλ των πλαισίων τους (κάσας και φύλλων), διακρίνονται σε:
-
Θερμοδιακοπτόμενα (ή με θερμοδιακοπή) κουφώματα στα οποία τοποθετείται πολυαμίδιο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού τμήματος των προφίλ κάσας και φύλλου. Ως κακός αγωγός της θερμότητας, το πολυαμίδιο εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό στο εξωτερικό μέρος του κουφώματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα (περίοδος θέρμανσης των εσωτερικών χώρων) και το αντίθετο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (περίοδος ψύξης των εσωτερικών χώρων). Έτσι αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση που προσφέρει το κούφωμα, αφού μειώνεται σε σημαντικό βαθμό η απώλεια θερμότητας από αυτό.
-
Μη θερμοδιακοπτόμενα (ή χωρίς θερμοδιακοπή ή συμβατικά) κουφώματα ή αλλιώς συμβατικά, τα οποία δεν έχουν πολυαμίδιο στα προφίλ κάσας και φύλλου και συνεπώς δεν προσφέρουν την ίδια εξοικονόμηση ενέργειας.
ΣΤ. Τέλος, ανάλογα με το σχήμα τους, τα εξωτερικά κουφώματα διακρίνονται σε:
- Ορθογώνια
- Τοξωτά ή κουρμπαριστά
- Κυκλικά
- Τριγωνικά
- Τραπεζοειδή
- Πολυγωνικά
>> περισσοτερα άρθρα